af | jun 17, 2020 | Ledelse

System intelligent ledelse – strategi 6

Måske har du allerede læst det, jeg tidligere har skrevet om den nye ledelsesforståelse: System intelligent ledelse? Herunder de strategier, der er vigtige for at lede teams og organisationer. I denne artikel beskriver jeg yderligere en strategi, der vil øge din system intelligens som leder.

Stop med at vogte køer

 

 

 

 

Hvor skal vi hen?

Forståelsen ”at vogte køer” betyder, at lederen bestemmer hvor vi skal hen og medarbejderne følger efter – som en flok køer. Dette lineære paradigme handler om at kunne have kontrol over ting, mennesker og processer, og at man kan arbejde sig frem imod veldefinerede mål og resultater. Tanken er, at du som leder kan regne ud hvad du skal gøre og hvor du skal hen, baseret på information og kontrol.

Men når kompleksiteten stiger (og det gør den jo i denne verden!), så hjælper denne metafor os ikke længere.

“Sort sol” – skiftende lederskab

Prøv i stedet at overveje metaforen ”Sort sol”. Hvor individerne i systemet fokuserer på systemets formål og tager lederskab på skift afhængigt af flokkens behov. Lederskab udfyldes af dem, der er mest kompetente til opgaven og skifter løbende, da ingen er alt-vidende. Lederens rolle i dette paradigme er at geare systemets kollektive intelligens ved at finde fælles adfærdsmønstre og algoritmer. Lederen lytter efter ligheder og forskelle i systemet. Lederen stiller kraftfulde spørgsmål, spejler hvad han/hun ser og er nærværende i nuet. Lederen tilpasser sig systemets behov og påtager sig forskellige roller undervejs – ligesom en flok fugle.

 

Skiftende lederskab - System intelligent ledesle

 

Derfor

Når du leder system intelligent,
så tænker du ”Sort sol” om dit system