SMTTE-modellen som fælles sprog
SMTTE-modellen – et nyt fælles sprog
I organisationer findes altid et særligt “sprog” for hvordan vi gør tingene, hvad vi plejer, hvad der virker og hvad der giver mening. SMTTE-modellen kan være med til at introducere et nyt fælles sprog ift. den pædagogiske praksis og måden, I strukturerer jeres refleksioner og analyser på.
Brug SMTTE-modellen på flere niveauer
SMTTE-modellen kan bruges på flere niveauer, fx som analyse og refleksion over:
- Hvordan I arbejder med det enkelte barns udvikling
- Hvordan I implementerer jeres indsatsområder
- hvordan I skaber bedre møder i afdelingen
- hvordan I samarbejder fremover for at nå jeres mål
SMTTE-modellen som kompetenceudvikling
Uldall Consult Aps har haft ansvaret for flere kompetenceudviklingsprojekter i større pædagogiske organisationer.
Arbejdet har været centreret omkring SMTTE-modellen som refleksionsværktøj kombineret med andre systemiske kommunikationsværktøjer.
Konkret har medarbejderne arbejdet med deres refleksioner over det pædagogiske arbejde i mindre grupper med hjælp fra en erfaren proceskonsulent i 4 timer ad gangen.
Imellem møderne har medarbejdere og afdelingsleder øvet sig i at bruge modellen i deres daglige arbejde med de unge på døgninstitutionen, således at det lærte er blevet konkret omsat og integreret i dagligdagen med det samme.
Resultatet af projektet er:
- En større viden om og erfaring med at bruge forskellige refleksionsmodeller, der kan udvikle det pædagogiske arbejde med de unge på døgninstitutionen
- Et fælles ”sprog” i organisationen om fælles metoder
- Langsigtet og målrettet tænkning ift. de unge
- Konkrete kommunikative kompetencer, som kan bruges dels i relationen til de unge og dels imellem de ansatte på fx personalemøder. Derfor er projektet også et organisationsudviklingsprojekt
- En stærkere refleksionskultur i organisationen
Hvis du vil læse mere om SMTTE, så klik her
