fbpx

Kulturspillet DaJa DaJa som øjen-åbner

kulturspilI simulationsspillet DaJa DaJa kommer deltagerne til at forstå og opleve den kraftfulde rolle kultur spiller i alle menneskers liv. Spillet kan bruges til at forberede deltagerne til at arbejde sammen med folk fra en anden kultur fx. en anden organisationskultur.

Tilbagemeldingerne fra deltagerne på spillet er at:

  • Spillet opbygger forståelse for hvordan kulturelle forskelle kan påvirke en organisation.
  • Spillet får folk til at reflektere over deres adfærd og holdninger overfor andre kulturer.
  • Spillet undersøger hvordan stereotyper og fordomme udvikles, hvordan grænser skabes, og misforståelser forstørres.
  • Identitetsforskelle i den pågældende afdeling bliver tydelige.
  • Kommunikation og skabelse af koordineret forståelse er afgørende for samarbejde mellem kulturer.
  • Spillet er både sjovt og engagerende og giver en øjenåbner i forhold til kulturel forståelse og kommunikation.

Kulturspillet gør deltagerne personligt klare over hvad der er på spil ved kulturforskelle. Deltagerne oplever dén fremmedgørelse og forvirring, der kommer af at være anderledes. DaJa DaJa river deltagerne ud af en stereotyp tankegang om andre som er forskellige fra dem selv. De lærer at værdsætte alle forskelligheder i et sikkert, stimulerende miljø.

Mange organisationer har brugt DaJa DaJa til at sætte fokus på de positive aspekter ved kulturel forskellighed. DaJaDaJa bygger på antagelsen om at kulturel forskellighed udvikles fordi forskellige folk har ”opfundet” forskellige måder at løse almindelige problemer på.

Hvad sker der i DaJa DaJa?

Efter en indledende briefing, bliver deltagerne delt op i to kulturer.
Når deltagerne har lært de fundamentale regler i deres kultur og er begyndt at leve efter dem, begynder kulturerne at udveksle besøgende til hinanden.

Deltagerne vil opleve stereotyper, misfortolkninger og misforståelser undervejs i spillet, som er grundlaget for den efterfølgende debriefing.

Debriefingen bygger bro til deltagernes egen virkelighed og praksis, så spillet kan omsættes til konkrete handlinger i hverdagen.

Brug Kulturspillet

Her kan du læse mere om hvordan du kan bruge Kulturspillet i din virksomhed eller organisation.

avatar

Om Lena Uldall

Lena Uldall, cand.mag. i antropologi og organisationspsykologi og ledelsescoach. Jeg er optaget af at skabe sammenhæng mellem virksomheders hovedopgave og arbejdsglæden hos ledere og medarbejdere. Blandt andet ved at facilitere processer, der har fokus på god ledelse af relationer og udvikling af organisationskulturer.
Lukket for kommentarer